Waar ben ik ?

<< foto 25     inhoudsopgave >>

 

Helden die ons blijvend herinneren aan WOII

Bibliorura en enkele leden van de Roermondse Fotogroep Interfocus hebben in 2020 de handen ineengeslagen om een foto-expositie te maken over de oorlog- en herdenkingsmonumenten in de gemeente Roermond. Aanleiding voor deze expositie is de bevrijding van Roermond op 1 maart 1945. Op 1 maart 2020 is dit 75 jaar geleden.

Ook in Roermond zijn de afgelopen jaren veel monumenten opgericht die ons blijven herinneren aan plaatsgenoten die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid die we nu al 75 jaar mogen beleven.

Zeer bekend zijn het monument Luzenkamp aan de rand van het Elmpter Wald en het verzetsmonument op het Zwartbroekplein.  Niet alleen daar maar door de hele stad zijn deze herinneringen te zien. We lopen er vaak langs zonder ons te realiseren wat het verhaal bij dit monument is.

Frans Grommen, Léon Stroucken en Hub. Tonnaer, alledrie lid van de Fotogroep Interfocus zijn binnen de grenzen van de gemeente Roermond vanaf 30 december 2019 t/m half februari op zoek gegaan naar deze tastbare herinneringen aan de burgers die een rol hebben gespeeld in het verzet en aan de bevrijders van Roermond. Ze hebben de meeste monumenten opnieuw gefotografeerd en bij elkaar gezet in 20 foto’s die in Bibliorura werden geëxposeerd. Echter door de corona-pandemie is deze expositie maar tijdelijk te bezichtigen geweest.

Vandaar deze digitale expositie.
Om het verhaal bij de foto’s beter zichtbaar te maken zijn meerdere foto’s van monumenten in een collage naast elkaar gezet. Bij elke foto is informatie beschikbaar en uitgebreidere informatie kan met behulp van QR-codes ter plekke of later thuis worden opgeroepen.
Op de site van deze expositie kunt u bovenaan elke pagina bladeren naar de volgende en voorgaande foto en m.b.v. onderstaande rechthoek met de cijfers 1 t/m 25 kunt u de betreffende foto (pagina) direct oproepen.

 

Fotogroep Interfocus

Frans Grommen
Léon Stroucken
Hub. Tonnaer.

Tevens is in het Historiehuis, ook gevestigd in deze bibliotheek, gratis te bezoeken de expositie ‘Frontstad Roermond - Burgers in de vuurlinie in WO II’.

 


Klik rechtstreeks door naar de andere pagina's (de nummers verwijzen naar de fotonummers):

- 01 - - 02 - - 03 - - 04 - - 05 - - 06 - - 07 - - 08 - - 09 - - 10 -
          
- 11 - - 12 - - 13 - - 14 - - 15 - - 16 - - 17 - - 18 - - 19 - - 20 -
          
- 21 - - 22 - - 23 - - 24 - - 25 -   Inhoudsopgave   Expositie Frontstad