Waar ben ik ?


Elke maand zal één lid van Interfocus een 'Mijn Foto van de Maand' kiezen uit haar/zijn fotoarchief.


Mijn Foto van de Maand sept 2022

Deze foto is gekozen uit zijn archief door Marc van Ingen. 

Toelichting op zijn foto 'Grützi Zugersee'.

Ons uitzicht vanuit de camper aan de Zugersee bij Zug in Zwitserland.
Deze maand stonden we hier voor de tiende keer in vijf jaar tijd. Meestal in de lente of herfst.
We genieten daar volop van onze kleinzoon en zijn ouders die in Zug wonen. En van het prachtige uitzicht dat nooit hetzelfde is.
In het voorjaar ligt er meestal nog volop sneeuw op de top van de Rigi, midden in beeld. De hoge alpentoppen verder weg zijn in voor- en najaar bijna altijd wit.
Deze foto maakte ik om 8 uur ’s morgens. De zon klimt net over de Zugerberg links, maar rond de top hangt nog ochtendmist.
Ik heb net een steen in het stille water gegooid. Een soort protest, want waarschijnlijk is het de laatste keer dat we van dit uitzicht kunnen genieten.
De camping brengt te weinig op. De oevers krijgen een andere bestemming.


Mijn Foto van de Maand mei 2022

Deze foto is gekozen uit zijn archief door Jan Janssen. 

Op mijn reizen was ik altijd gefascineerd van oudere mensen met hun doorleefde gezichten. In Colombia kwam ik op een zondag deze man tegen en hij vroeg of ik een foto van hem wilde maken. Vol trots liet hij zich glimlachend met zijn mooie zomerhoed fotograferen. Aan de vele rimpels in zijn gelaat en hals, zijn grijze wenkbrauwharen en zijn laatste tanden is te zien dat hij al behoorlijk op leeftijd was. Door zijn vriendelijk voorkomen weet hij dit aardig te maskeren. 
Jan Janssen.


De tweede foto is uit het archief van Harrie Houben.

Ik heb voor deze foto gekozen omdat deze over de Kermis gaat. Na 2 Corona jaren zijn er dit voorjaar ook weer Kermissen en dat heeft toch iets leuks.
Deze foto heb ik 11 jaar geleden gemaakt, in de eerste maanden van mijn opleiding tot Fotograaf. Het kleur- en lijnenspel vind ik aantrekkelijk om naar te kijken.
Harrie Houben.


Mijn Foto van de Maand jan. 2022

Deze foto is gekozen uit zijn archief door Frans Grommen. 

Mijn Foto van de Maand januari 2022

De herfst heeft altijd prachtige kleuren en vormen. De natuur heeft nooit een lock down. Naar buiten, wandelen en fietsen zijn voor ons een nooit vervelende activiteit. Covid of geen covid, de natuur heeft altijd prachtige creaties.

Deze foto genomen in Noord-Frankrijk (Lotharingen) tijdens een van onze wandelingen. De mooie warme herfstkleuren worden weerspiegeld in het raam en de koele blauwe kleuren contrasteren hiermee.  Grappig detail is dat de gordijnen ook nog een bladmotief hebben.

Zo heeft iedere wandeling weer zijn verrassingen en kom je steeds weer andere boeiende dingen tegen. Als fotograaf heb je in de covid-tijd ook allerlei beperkingen wat betreft onderwerpen. Straatfotografie of documentaire fotografie zijn minder makkelijk maar de natuur is altijd uitnodigend.

Frans Grommen.

 


Mijn Foto van de Maand okt 2021

Deze foto is gekozen uit zijn archief door Guusje Everaerts. 

Een niet alledaagse foto. Ik heb deze foto gemaakt in Drenthe .
Een sluitertijd van 1/500 , diafragma van 2,8 en iso van 200.
Dit is een van 10 foto’s op een rij.

Mijn kleindochter lijkt boven alles uit te springen. 


Mijn Foto van de Maand juni 2021

Deze foto is gekozen uit zijn archief door Léon Stroucken. 

De foto van Kasteel Hillenraedt te Swalmen laat zien dat het een mooie fotolocatie is, althans zeker voor mij.
Elk jaargetijde is anders en interessant.
Meer dan 55 jaar geleden maakte ik al op deze plek mijn eerste zwart/wit contactafdrukken van 6*9 negatieven. In 1965 volgde opnames met mijn eerste cassette-camera, een AGFA ISO Rapid. Lekker eenvoudig met beperkte instelmogelijkheden: zonnig en bewolkt, kon je 16 opnames maken met een negatiefformaat van 24*24 mm. Flitsen, was mogelijk met een los lampje. En met de keuze van de filmgevoeligheid had je de andere variabele.  


Mijn Foto van de Maand mei 2021

Deze foto is gekozen uit zijn archief door Hub. Tonnaer. 

 

Deze foto is enkele jaren geleden genomen tijdens het Jazz-festival in Breda, waarop op een groot podium de Koninklijke Luchtmachtkapel concerteerde.
Dit keer hadden ze de zangeres Laura Fygi uitgenodigd voor een gastoptreden.
Op deze foto interacteert Laura Fygi met een solo van de trombonist van de Luchtmachtkapel.


 Mijn Foto van de Maand maart 2021

Deze foto is gekozen uit zijn archief door Harrie Houben. 

Ik heb deze foto gekozen als foto van de maand vanwege de het doorkijkje en de sfeer. De sfeer hoort bij het stijlvolle hotel Aldeneikerhof waar deze foto gemaakt is; een villa met karakter en dat voel je in de foto. Het doorkijkje spreekt me aan omdat het een contrast is tussen het strakkere raam versus de kerk die er niet strak achter staat. Daardoor blijf je wat langer naar het beeld kijken om het goed gezien te krijgen. Het gefilterde licht maakt het af.


Mijn Foto van de Maand april 2021

Deze foto is gekozen uit zijn archief door Joost van Ingen. 

Deze foto toont een portret van mijn kleindochter Lenthe die met een ‘zekere’ blik opkijkt van haar knutselwerk. Het is de eerste foto van een serie van tien kort na elkaar genomen foto’s. De overige foto’s konden zo de prullenbak in omdat zij op die foto’s, net als de meeste kinderen doen, ging poseren. Op deze eerste foto liet ze zich verrassen en dat leverde deze mooie blik - recht in de camera - op. Het bovenlicht (door zolderraam) was de enige lichtbron.


Mijn Foto van de Maand september 2020

Deze foto is gekozen uit zijn archief door Maggy Maassen - Reder. 

Vakantie in Nederland in Coronatijd.
Palen onder een strandpaviljoen op Terschelling. Keurig op gepaste afstand van elkaar. Zoals het moet tegenwoordig.

Mijn Foto van de Maand juni 2020

Deze foto is gekozen uit zijn archief door Frans Grommen. 

Griekenland is hard getroffen door de Eurocrisis. In de straten van Athene zijn de gevolgen daarvan zichtbaar. Deze foto is een onderdeel van een serie straatportretten van bedelende mensen in Athene. De wanhoop is van het gezicht van de persoon af te lezen. Ik heb getwijfeld of ik zo’n close-up beeld zou maken. Je weet niet van te voren  wat de reactie zal zijn. Sommigen willen absoluut niet in beeld gebracht worden en draaien hun hoofd af, maar deze persoon leek het zelfs te waarderen dat ik belangstelling voor hem toonde. Een gift in zijn bekertje helpt wel om toestemming te krijgen voor een foto.


Mijn Foto van de Maand mei 2020

Deze foto is gekozen uit zijn archief door Guusje Everaerts. 

 

Haar toelichting is:

In deze coronatijd, moet je de mooie plaatjes zoeken in de directe omgeving, o.a. de tuin. In de vijver kwamen, met dit weer al gauw algen. Met een zuurstofpomp, worden deze algen in een traag tempo, allerlei kanten op gestuurd, waardoor je al gauw getroffen wordt door een sprookjesachtig geheel. Het is een zoekplaatje geworden met goed zichtbare  takjes , kleine blaadjes omgeven door eindeloos veel draadjes . Een schilderachtige foto.


Mijn Foto van de Maand april 2020

Elke maand kiest één lid van Interfocus een 'Mijn Foto van de Maand' uit haar/zijn fotoarchief.

Deze foto is gekozen uit zijn archief door Marc van Ingen. 

 

Zijn toelichting is:

Dit is een doorkijkje naar de Basilica di Santa Maria Maggiore in Bergamo. Een prachtige stad in Noord Italië, die zo zwaar is getroffen door het Carona virus. We bezochten Bergamo in het voorjaar, nog maar een jaar geleden. Levendig en kleurrijk, met een intieme middeleeuwse Citta Alta, de bovenstad, waar ook deze 12e eeuwse basiliek is te vinden. De tegenstelling tussen nu en een jaar geleden kan haast niet groter zijn. Dat deed me besluiten om de foto om te zetten naar zwartwit, als het ware om te benadrukken dat die gemaakt werd in een ander tijdperk. Vorig jaar zeiden we: we komen hier ooit terug. En dat vinden we nog steeds. De stad verdient dat! 

 


Mijn Foto van de Maand februari 2020

Elke maand kiest één lid van Interfocus een 'Mijn Foto van de Maand' uit haar/zijn fotoarchief.

Deze foto is gekozen uit zijn archief door Léon Stroucken. 
Zijn toelichting is:

Al bijna 13 jaar bevindt zich een herdenkingsmonument op het binnenterrein van de Synagoge aan de Hamstraat 20a. Daarop staan de namen vermeld (voor zover bekend bij de stichting RuRa) van 133 joodse slachtoffers welke met Roermond verbonden zijn. Omdat dit jaar, op 1 maart de 75e bevrijdingsdag van Roermond wordt herdacht, mogen beslist deze joodse slachtoffers van de vervolging in de de Tweede Wereldoorlog niet vergeten worden. In de expositie, “Helden die ons blijvend herinneren aan WOII” welke van 27 februari  t/m 13 april 2020 in de Gorriszaal van Bibliotheek Bibliorura te zien is, wordt hieraan dan ook zeker aandacht geschonken. Voor velen een gelegenheid om de foto’s van deze misschien onbekende monumenten te bekijken.


Mijn Foto van de Maand januari 2020

Elke maand kiest één lid van Interfocus een 'Mijn Foto van de Maand' uit haar/zijn fotoarchief.

Deze foto is gekozen uit zijn archief door Hub. Tonnaer. 
Zijn toelichting is:

Actiefoto van Annemiek van Vleuten tijdens de proloog/tijdrit van de Boels Ladies Tour 2019 in het Tom Dumoulinpark in Sittard, die door Annemiek glansrijk werd gewonnen.
Later dat jaar werd ze in Engeland met veel machtsvertoon wereldkampioen tijdens de wegwedstrijd.


Mijn Foto van de Maand november 2019

Deze foto is gekozen uit zijn archief door Joost van Ingen
Zijn toelichting is:

Mijn foto is in de zin van fotografische prestatie helemaal niet bijzonder maar toont vooral het soort locatie waar ik graag ben en zelfs zonder morren kilometers voor wil omrijden. Je kijkt vanaf een hoog standpunt neer op de havenkom van Porthgain (Pembrokeshire, Zuid-West Wales). Het is goed te zien dat er ooit door menselijk ingrijpen een veilige haven gecreëerd werd zodat de vrachtschepen die de leisteen - gewonnen in het achterland - aan boord namen, letterlijk in rustig vaarwater lagen.
Het zijn de rauwe locaties, heel vaak nog zonder toeristische opsmuk, waar land en zee elkaar ontmoeten, die ik heel inspirerend vind voor mijn (doorgaans) zwart-witfotografie.


 

Mijn foto van de Maand september 2019


Deze foto is gekozen uit zijn archief door Harrie Houben
Zijn toelichting is:

'Deze foto is gemaakt op de Meinweg in het vroege voorjaar. De natuur ontluikt onder het voorjaarszonnetje.
De foto maakt deel uit van een serie met wat meer abstracte natuurfoto’s. 
De kleuren, de lijnen en 
de schaduwen maken er een interessant beeld van.'

 


 Mijn foto van de Maand mei 2019

Elke maand kiest één lid van Interfocus een 'Mijn Foto van de Maand' uit haar/zijn fotoarchief.

Deze foto is gekozen uit zijn archief door Joost van Ingen. Zijn toelichting is:

"Deze straatfoto maakte ik in een saai, onbetekenend stadje in Kroatië. 
Uiteindelijk kreeg ik deze verveelde toerist in het vizier. Om hem frontaal in beeld te krijgen zonder dat hij een 
spier zou vertrekken, veinsde ik dat ik de oude deur naast hem ging fotograferen. 
Mooi toeval is dat zowel deur als de toerist in gelijke mate slijtage vertonen".

 


Mijn foto van de Maand maart / april 2019

Deze keer twee foto's in één keer

De eerste foto is van van Marianne Boonen - Broekmans de tweede foto is van Rob Odekerken.


Foto Marianne Boonen - Broekmans:
Herinnering aan een korte vakantie in Porto. Door het lijnenspel van de mooie dom Luis 1 brug, Porto op de achtergrond, de bootjes met de portvaten op de voorgrond. 

Foto Rob Odekerken


Mijn foto van de Maand februari 2019
Deze foto is van Frans Grommen.

'Deze foto is gemaakt in India in een klein dorp waar geen toeristen komen. De vrouwen zijn van de Bhargia stam die buiten het dorp in hun eigen nederzetting leven. Ze worden vanwege nu ‘lage’ afkomst niet geaccepteerd in de samenleving. Via een lokale hulpverlener die hun helpt bij het lezen, mochten we hun nederzetting bezoeken'.

 


Mijn foto van de Maand oktober 2018
Deze foto is van Harrie Houben.

Harrie gaf de volgende toelichting bij deze foto:
"Mijn foto van de maand: het plafond van de St. Christoffel kathedraal in Roermond. Deze foto maakt onderdeel uit van een serie foto's over kerkplafonds. Wat ik laat zien is niet alleen de bijzondere architectuur, maar ook de betekenis die de gelovigen leggen in de details van een kerkgebouw en de schoonheid van de afwerking. Opvallend detail bij deze foto is, dat er geen enkele rechte horizontale of verticale lijn in zit. Normaal heb je dat nodig om de foto evenwichtig te maken. Bij deze foto mis je die lijn niet en heb je toch het gevoel dat hij in evenwicht is".


Mijn foto van de Maand oktober 2018
Onderstaande foto is van Guusje Everaerts en zij gaf de volgende toelichting bij deze foto:In deze foto zijn 2 hobby's van mij in elkaar verweven. Schilderen en fotograferen. Je ziet op de achtergrond Roermond, met op de voorgrond landerijen die overstroomd zijn. Door elementen van een schilderij, laag voor laag,toe te voegen, wordt de foto spannender en krijg je er een extra dimensie bij. Daarom heb ik deze foto gekozen tot mijn foto van de maand.


Mijn foto van de Maand september 2018

Deze foto is van Marc van Ingen. Marc gaf de volgende toelichting bij deze foto:
"Mijn foto van de maand’ is geen spectaculair beeld, maar deze foto van rijpe druiventrossen van de Nebbiolo druif in de Piemonte (Italië) is toch een tamelijk universeel beeld. Het had ook op een wijngaard in Midden-Limburg genomen kunnen worden. 
Ook in de media lezen we opgetogen verhalen van wijnboeren over de oogst, die nu overal gaande is, nu al begin september. 25 jaar geleden gebeurde dat pas in oktober. Klimaatverandering heeft de oogsttijd vervroegd (en het alcoholpercentage in 
de wijnen verhoogd). Dat is reden genoeg om foto van de maand september te kunnen zijn!" 


Mijn foto van de Maand juni 2018

Deze foto is van Hub. Tonnaer. Op de afbeelding bespeelt Ruud Breuls zijn trompet tijdens het Adams Big band Festival.
De uit Urmond afkomstige trompettist is een internationaal veel gevraagde muzikant.


Mijn foto van de Maand mei 2018

Een sfeervolle foto van Léon Stroucken van enkele maanden geleden, die hij tot Mijn Foto van de Maand mei 2018 maakt !


Mijn foto van de Maand april 2018
Deze 'Mijn Foto van de Maand' is gekozen door Jo de Schrijver.


Mijn foto van de Maand februari 2018
Deze 'Mijn Foto van de Maand' is gekozen door Maggy Maassen - Reder en heeft de titel 'Wishful Thinking'.


Mijn foto van de Maand januari 2018

Deze 'Mijn Foto van de Maand' is gekozen door Jan Janssen, een foto vanuit het Museum aan de Stroom in Antwerpen.